Sahabat Baharu di CFS

by - October 15, 2015

Entri kali ini dibuat khas untuk men'describe' sahabat-sahabat yang aku baru kenal di Centre for Foundation Studies (CFS) IIUM Gambang. Merekalah yang boleh dikatakan agak akrab dengan aku. Sentiasa menemani aku di saat sukar dan senang. Most importantly, mereka adalah classmate aku and  some of them will be my future-roommate.

Sebab apa aku suka berkawan dengan depa? Haa, sat noh. Aku cerita dulu pasal mereka.


Nama dia Zaeem Firdaus or senang cerita panggil "Jaim" jelah or aka NENEK TUA BANGKA. Jaim ni merupakan seorang yang rapi dan kemas tengok rambut derr, kemas gila. Pergi je compartment dia, rasa macam dah duduk dalam rumah sendiri. Bersih! Selesa! Wangi! For me, dia ni sangat caring ala-ala ibu mithali kawan yang ambil berat terhadap kawan dia. 

For instance (ceh, EPT), dia suka ajak orang makan malam di bilik dia. Tiapkali nak 'dinner' di bilik dia, Jaim mesti akan buatlah air Teh *PEACH* yang lagi sedap dan wangi. Caring kan? Kalau sakit or ada masalah, jumpa je dia. Nanti rasa lega, sebab respond dia buatkan kita rasa rileks dan tenang.

Not to be forgotten, Jaim ni cerdik orangnya. Otak dia pikat sama ada dalam akademik mahupun .... Dia pakar Chemistry, selalu je top scorer in every Chemistry Quiz in class. Dahsyat kan? 

Now, move on to Hakim pulak!
 

Okay, si kacak dalam gambar di atas bernama Hakim. Seorang yang selfless, seriously. Sikap ke'selfish'an dia tu memang di tahap minimun, lagi kecik dari subatomic electron, mungkin? (Hiperbola melebih pulak...) 

Hakim pulak seorang yang agak stylo la bagi aku. I mean, dia ada ilmu pasal fashion-fashion ni. Kalau nak belajor berdandan, boleh rujuk dia. Apart from that, aku rasa dia ni is a wide-knowledge man. Seriously.. Asal Kelantan, tapi bila di tanya pasal Selangor, banyak tempat dia tahu lols. Boleh dikatakan fancy jugaklah.. wait, apa maksud fancy?!

Hakim juga seorang yang mudah mesra. Dia mudah nak approach or approached orang eventho at first sight tidak kelihatan begitu friendly. (Sorry lol). Buktinya, dia boleh masuk dengan semua orang. Hakim ni jugak cerdik dalam pembelajaran. Genius barangkali. Aku study dengan dia kimia, before quiz. Last-last, result dia lagi tinggi dari aku. Waktu study tu, aku yang lebih-lebih. Dia rilek je...  Serius jeles!


Yang ni pulak, nama Azmie. Seorang yang agak pemalu. yeke? Some friends of mine labelkan dia sebagai Speaker. Speaker, why? Sebab suara dia ni kuat. Kalau kita buat lawak, dia gelak, satu bilik pandang LOL.

Azmie ni juga warak orangnya, alhamdulillah. Selalu jumpa dia di musolla CFS. Dia juga selalu ingatkan kiteorang kalau kami ada terbuat sesuatu yang melanggar syariat.

Budak Azmie ni pun terer jugak Chemistry. *Jeles betol aku* Dia rajin sangat. Quiz kimia selalu je dapat markah tinggi-tinggi. Nak pandang result dia pun tak mampu, tinggi sangat. Maigad! One day, aku minta tunjuk ajar dia untuk bantu aku jalankan quiz kimia online. Dengan bantuan dia, alhamdulillah, I scored full mark for both two online quizzes. Next, aku cerita pasal selebriti CFS pulak.


Kenapa selebriti? mana taknya, satu CFS kenal dia HOHO. Nama dia Hasif. Seorang yang over-friendly. Dia ni bukan setakat mudah nak approach orang, tapi mudah nak rapat jugak dengan strangers LOL. 

Karakteristik yang boleh dikatakan identiti bagi Hasif ialah Celaknya. Ya, dia suka pakai celak. Boleh dikatakan, most of the time dia bercelak. Baguslah ada sahabat yang amalkan Sunnah. Sekarang tak ramai yang nak amalkan sunnah bercelak, sebab takut nanti orang label menyerupai perempuan, sedangkan Nabi sendiri suka pakai celak.

Satu benda paling unik pasal Hasif adalah, aku sangat jeles tengok NOTA dia. Nota dia dahla kemas! Laju pulak tu dia buat, guna pensel je. Seriously, rasa nak 'curi' je nota dia. Tulisan dia sangat cantik. Hasif juga merupakan orang paling cepat dalam kelas. Kalau lecturer bagi soalan, dia mesti jadi orang pertama yang siap menjawabnya. Kagum aku! lol

Ni sahajalah yang aku mampu cerita. Sebenarnya ada berjuta-juta lagi description about em', tapi tak muatlah blog ni kalau nak cerita semua kan?

Mesti ada yang tertanya-tanya, macam mana dorang boleh terpilih untuk di'review' di sini kan? sedangkan ade je sahabat lain yang boleh dikatakan rapat dengan aku di CFS. Well, we are all fishes LOL shh kami merupakan future roommate hehe. that's why




You May Also Like

2 comments