One or Two Year Program?

by - July 30, 2015

Dalam dilema, seriously. Ini cerita lama, tapi tak salah nak 'throwback' kan? Hehe.

Baiklah, Usai sahaja English Placement Test (EPT) dan Arabic Placement Test (APT), setiap pelajar asasi UIA dibahagikan mengikut kelas dan pencapaian masing-masing berdasarkan keputusan EPT dan APT.

Alhamdulillah, aku exempted Arab. Macam mana boleh exempted pun aku tak tahu, tapi seriously, soalan Arab dia lagi susah dari SPM. Mungkin sebab syarat nak exempted bagi aliran sains ni senang je kot. Malangnya, EPT aku sangkut, level 6. Kena dapat level 7 kalau nak exempted. Oleh sebab itu, aku kena ambil kelas Bahasa Inggeris for this sem.

Luckily, it's just 9 hours per week.

Actually, untuk aliran Sains, ade beberapa syarat untuk mendapat tawaran "One Year Program". Kalau tak silap aku, syarat dia adalah

-Got A's in all science subjects in SPM
-Exempted both EPT and APT
-Exempted APT, EPT level 6

Syarat yang pertama tu is a compulsory. Kedua dan ketiga tu salah satu. Fortunately, aku menepati syarat ketiga dan pertama, so that's mean aku dapat tawaran "One Year Programme". For sure Family aku suruh ambil "One Year Programme". Jimat masa la katakan. Setahun tu banyak beza tau.

Masa ni rasa sangat dilema, sebab semasa aku jawab APT and EPT, memang target untuk dapat one-year programme. Dah dapat dah, rasa pening. Lama juga fikir.

Survey-survey kawan, ramai yang tak sanggup ambil One-Year programme. Katanya jadual sangat padat. Can you imagine, schedule for 2 years is being compressed into a year, WOW!

Lastly, aku decided untuk tukar kepada Two-year programme. Alhamdulillah, sekarang ni tengah buat two years programme. Bila tengok keadaan budak one year, rasa macam xmenyesal tukar kepada two year. hehe, bukan nak menakutkan, tetapi itulah realiti.

These are all for today, tak boleh nak berborak panjang. Esok ade Quiz 2 for Chemistry.

You May Also Like

1 comments