Tipu Sunat di Kenduri

by - June 05, 2014

Tengah syok main Red Alert II tadi, sikit lagi nak menang, mak Azhan tiba-tiba mencelah,

"Nak pergi makan gulai ke tak?"

Makan gulai? erk.

Alang-alang harini kan pekerja dekat Terengganu balik awal, jadi ayah Azhan balik awal kerja, pukul 3:30.

Jadi dengan hati yang berkobar-kobar nak menang Red Alert II, Azhan teruskan main sampai menang! Alhamdulillah.

Azan Asar kedengaran. Kami sekeluarga solat Asar dulu, baru bertolak pergi Setiu untuk kenduri kecil.

Ni sebenarnya bukan main point sebenar, Azhan nak cerita benda lain sebenarnya.

Semasa tengah syok makan nasi dengan gulai daging dan air hijau (tak tahu namanya, tapi warnanya hijau), tiba-tiba anak kepada tuan rumah tu datang dan tegur. Mak Azhan bagitahu yang Azhan ni belajar dekat KISAS, Klang (sebab waris tu tinggal dekat Klang).

Jadi, sekarang ni baru masuk kepada cerita utama pada entri kali ini, hehe. Banyak merapu!

Mak cik tu bagitahu Azhan bahawa suami dia telah pergi dekat KISAS sebelum cuti sekolah untuk membersihkan tangki.

Dia tanya, perasan tak?

Dalam hati berbunyi "Ait, ade ke?" tapi mulut mengeluarkan, "a'ah, perasan..." (sambil senyum terbolah).


Lepastu dia panggil suami dia, (Alamak, apa aku nak jawab ni @_@, aiyok). Lepastu Azhan cuba cover,

"Sebenarnya tak kenal sangat sape yang baiki tangki, cuma tahu yang tangki air sedang dibaiki".

Fuhhh! Nasib baik sempat cover.

The end, padahal Azhan tak pernah tahu pun yang tangki air pernah dibaiki, tapi terpaksa jawab macam tu. Sebab apa? Nak jaga perasaan dia.

Nanti malu pulak dia kalau tersalah, kan?

Tak pastilah ini boleh dikategorikan dalam tipu sunat atau tidak.

You May Also Like

0 comments