Cuti! Dibazirkan Ke?

by - June 01, 2014

Alhamdulillah, setelah berbulan-bulan duduk dekat asrama, akhirnya berpeluang untuk rehat di rumah bersama keluarga.

So, macam mana cuti kalian? Mesti seronokkan.

Tapi ana sangat sedih apabila menjelang holiday, sebabnya routine harian akan maintain saja.

Bangun lewat - Makan - Tengok TV / Online - Tidur Lewat

Homework pulak macam mana? alah biasa jer, macam tak tahu. Ana rasa semua manusia sama, cuti ni memang mustahil dihabiskan dengan study/revisi/homework 24 jam sehari kan?

Memang mustahil.

Setiap hari ana akan tidur pukul 1 atau 2 pagi, tengok movie yang best-best. Astro Ria lah, Citra lah, dan macam macam lagi lah.

Bangun pulak untuk solat subuh je, lepastu sambung tidur sampai 11 atau 12 tengahari.

Sangat membazir bukan?

Kalau bangun lambat, mesti :


  • Muka rasa rimas sangat
  • Berminyak
  • Panas
  • Malas
  • Letih
  • Sakit kepala
  • Nak tidur lagi
  • Penat

Nampak tak impak-impak negatifnya disitu? 

Walau bagaimanapun, ana tengah ber'struggle' untuk melawan nafsu supaya tidak tidur selepas Subuh dah. Supaya masa dapat digunakan dengan perkara yang bermanfaat.

Alhamdulillah dah berjaya dah sikit-sikit. Rasa lain sangat dan amat selesa.

Saran ana, kepada semua yang kaki tidur dekat rumah tu, tak payah lah habiskan waktu untuk tidur selepas Subuh. Kalau tak tidur, lagi seronok rasa. Lagi fresh!

You May Also Like

0 comments