Sup Belut - Yummy

by - January 26, 2012

Alamak ! Sup belut ? pernah dengar atau tidak ? hahaha ! mesti pernah kan? Soup tu antara sooup tersedap tau selain daripada sup ayam, sup cendawan (eh kategori same ke?)

Entah !

Haha, pada suatu hari, Azhunk ade berjalan2 Kota Bahru bersama Hafizul, Hafizan, Fieqah ayah dan mak ;D , tak ingat dah tujuan ape, shopping kot. hahaha.. Then mase nak balik,

Perut berkeroncong duk berbunyi *krooohhh* *krooohh* , lapor gamaknya. Pastu singgahlah dekat sebuah restoran, restoran ni terletak di ermm, opposite Wakaf Che' Yeh, Wakaf Che Yeh ni terkenal jugak sebab dia macam kedai ! hahah memang kedadi pun apelah aku merepek ni.

Pastue singgah, then my father asked the waiter,

"Sup belut ada tak dekat sini ?"


"Ada *sambil senyum kambing"


Hoohohoh then terus wat order sup belut 2 orang makan, guess what ? aku je yang habiskan semangkuk aka seekor belut ! Orang lain duk layan Ulam, Tom Yam, etc.


Percaya tak ? nak habiskan semangkuk tu bleh membuatkan korang rasa nak muntah best !

Hahaa kakakku yang nak sangat orang ambil gambar, jadi Azhunk snap SATU je gambar dia wkakakaa

Urggghhh* okay dah habis makan, ce korang tengk tulang belut, ade iras2 tulang ular tak ? hati2 makan kot2 tertukar kanggg xD

For your information, Azhunk memang tak suka belut, dengar je dah rase geli , terbayang2 ular ! tapi selepas makan kat sebuah restoran yang menyediakan sup belut agak sedap ! nak tahu dekat ane ? Pasir Puteh kalau tak silap, lepas makan dekat situ, terus Azhunk suka sup belut =D

And for your information again, Belut aka nama saintifiknya Monopterus albus ni bukan sejenis reptilia okay ! ia adalah tergolong dalam golongan ikan sebab dia ada insang, dan hanya boleh hidup di dalam air =D

So jangan duk ragu2 lagilah kalo nak makan tuh ! Belut ni banyak khasiatnya terutama pada kandungan protein..

Baik untuk kelancaran darah dalam tubuh dimana kandungan didalam belut mempunyai protein yang tinggi lebih kurang 68%. Dan ianya amat baik untuk tenaga batin lelaki. Kesannya ia dapat memanaskan badan dengan kadar yang segera selepas mengambilnya.


Belut juga terkenal di Korea dan Jepun , jadi tak mustahil lah kulit diorang yang paling tinggi qualitinya kan ? ce korang letak tangan korang tepi tangan orang korea, mane lagi putih ? mane lagi licin ? mane lagi sihat ? Hahah

Jadi dekat sini juga boleh dirumuskan belut bagus juga untuk kulit, ce korang pegang belut hidup, berlendir kan ? hihihih lendir dia tu kot yang bagus.. and ade orang kata darah belut ni merah pekat, bagus tau !

Belut ni boleh dimasak dengan pelbagai resipe, mengikut keinginan kita lah, ade orang tu goreng, ade orang tu masak merah, ade buat sup ;D

You May Also Like

6 comments