Tutorial Transparentkan Gambar

by - November 05, 2011

Okay nak kasi gambar jadi transparent ade banyak steps tau... Azhunk nak ajar semua steps menggunakan Adobe Photoshop. Okay korang pastikan yang korang dah ade Adobe Photoshop.. terutamanya yang version 7.0 Okay ?

New Gambar Menggunakan Photoshop


Tekan New or CTRL + N. Then keluar seperti di atas.. Tick dekat Content.. Transparent okeh ? dia akan jadi seperti dibawah.



Korang dah tau kan ?? Photoshop ni kalau transparent background.. Dia akan jadi petak2 gitu yee ;]

Delete Warna Putih

Yang ni menjadi kepada warna yang sama.. Seperti putih.. Dia akan delete semua warna sama putih ngan korang tekan oke ?

Korang tengok sidebar sebelah kiri.. Tengok kat pemadam yee.. Kalau dia dah tulis Magic Eraser Tool dah okee.. Tapi kalau dia tulis yang lain.. Korang kena wat gini..

Tekan dengan pemadam tu jangan lepas ehh.. then drag ke kanan sedikit .. Dia akan keluar navigation untuk tukar ;]

Selepas korang dah pilih Eraser yang betul.. Tekan sahaja dekat warna korang nak jadikan transparent ;] Then poof akan terjadi seperti di bawah.



Crop Gambar
Korang leh guna tools yang korang minat/sesuai okeh.. Antaranya seperti gambar dibawah..

Tak tahu nak guna ? Alaaa Azhunk taknak ajar cara nak guna hihii.. Okeh2 korng dah tahu nak crop dia gimana guna tools2 tu kan ? baiklah sekarang Azhunk nak ajar.. Selepas korang dah crop semua gambar korang nak.. then korang wat seperti di bawah..

Right Klik atas gambar .. Dan tekan Layer Via Copy.

Then korang akan dapat result seperti dibawah.. Tengok bahagian Layer okeh.. Then korang tekan mata yang Azhunk bulatkan dekat bawah ;] then save jea.. Tak reti lagi nak save?
CTRL + S

You May Also Like

0 comments