Tips Nak Senangkan Reader

by - October 03, 2011

Hari ini nak berkongsi satu Tips iaitu tip nak senangkan hati reader. Tahu tak macam mana ? Kalau korang visit satu blog mesti ade sebab kenapa korang tertarik kan ? Azhunk boleh kata banyak juga sebab dia


Sebab-Sebab

  • Gaya Penulisan
  • Kreativiti
  • Fungsi



Tips Nak Senangkan Reader


  • Warna yang soft
  • Gaya penulisan yang sopan
  • Mesra pengguna


Jom kita sentuh tajuk Warna yang soft. Warna yang soft adalah warna lembut contohnya hijau + putih or hijau + hitam or warna-warna lain "Tak semestinya Pink". Yang pasti warna tu jangan terlalu terang kalau tak sakit mata readers nanti.

Gaya penulisan yang sopan pula stail kita menulis. Ada sesetengah menggunakan bahasa rojak. Yang pasti bahasa janganlah terlalu singkat dan "peliks" contohnya :
Awk bwat aptue ?
(Awak buat apa tu ?)


Mungkin sesetengah pihak tidak boleh memahami bahasa itu ?

Last sekali adalah Mesra Pengguna. Ramai tidak tahu erti sebenar Mesra Pengguna ni. Mesra Pengguna bermakna baiklah dan kita memahami apa kehendak readers. Ada orang tu terlalu fikirkan privacy sampai tak boleh nak hightlight/copy pun benda kat blog dia. Perkara itu tidak salah sebab sekarang banyak kes berlaku akibat tidak menitik beratkan privacy. Jadi kalau nak mesra pengguna kena buang lah semua tu sebab mungkin susah reader nak ambil Entri/guna Entri/kongsi Entri.

Sekian dekat sini sahaja. Selamat berblogging (=

You May Also Like

0 comments